2017 YGS Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır?



2017 YGS Başvuru Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2017 YGS Başvuru İşlemleri için Tıklayınız


2017-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adayların yapacakları işlemler aşağıda sıralanmaktadır:

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 12 Mart 2017'de yapılacak, sonuçlar 28 Mart 2017'de açıklanacak. YGS başvuruları,4-18 Ocak 2017'de alınacak.

a) 2017-ÖSYS Kılavuzuna Erişim: 2017-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adaylar, 2017-ÖSYS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde, ÖSYM’nin (http://www.osym.gov.tr) İnternet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz satışı yapılmayacaktır.

b) Başvuruların Nereye Yapılacağının Belirlenmesi: Başvurular, aşağıda belirtilen şekilde yapılacaktır (Bkz. Şekil 1):

· Bir ortaöğretim kurumundan henüz mezun olmamış, son sınıf düzeyindeki adaylardan ilk kez ÖSYS’ye başvuran adaylar:

- Başvurularını okullarının bağlı olduğu başvuru merkezine yapacaklardır.

- Okulun bağlı olduğu başvuru merkezi çalışır durumda değilse okul müdürü, adayları belirli bir başvuru merkezine yönlendirecektir.

· Bir ortaöğretim kurumundan mezun durumdaki adaylardan ilk kez ÖSYS’ye başvuran adaylar:

- Başvurularını sadece ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden yapabileceklerdir. Bu adaylar diğer başvuru merkezlerinden başvuru yapamazlar. Bu adayların diploma/mezuniyet belgelerinin onaylı bir örneğini başvuru görevlisine teslim etmeleri gerekmektedir.

· Bir ortaöğretim kurumundan henüz mezun olmamış adaylar ile mezun durumdaki adaylardan önceki yıllarda ÖSYS’ye başvurusu olan, ancak, Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunmayan adaylar:

- Başvurularını bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır.

· Bir ortaöğretim kurumundan henüz mezun olmamış adaylar ile mezun durumdaki adaylardan önceki yıllarda ÖSYS’ye başvurusu olan ve Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adaylar:

- Başvurularını bireysel olarak İnternet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) veya diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır.

Önceki yıllarda ÖSYS’ye başvurusu olup 2017-ÖSYS’ye başvuru yapmak isteyen adaylardan eğitim bilgilerinde değişiklik olanlar , başvurularını sistemdeki mevcut bilgileri ile yapacaklar; değişiklik taleplerini, mezun durumunda olan adaylar diploma/mezuniyet belgesinin onaylı bir örneğini, son sınıf düzeyinde olan adaylar öğrenci belgesinin onaylı bir örneğini 2017-ÖSYS Eğitim Bilgileri Değişikliği Dilekçe Örneği ekinde Haziran 2017 tarihine kadar ÖSYM’ye ulaştıracaklardır.

ÖSYM’ye süresi içinde ulaşan belgeler işleme konulacak, süresi içinde ÖSYM’ye ulaşmayan belgeler işleme konulmayacaktır. İlgili belgesi süresi içinde ÖSYM’ye ulaşmayan veya dilekçe ekinde geçerli ve onaylı belgesi bulunmayan adayların değerlendirme ve yerleştirme işlemlerinde sistemdeki mevcut bilgileri dikkate alınacaktır.

* Geçerli fotoğraf: Son 30 ay içerisinde ÖSYM tarafından yapılan bir sınava bir başvuru merkezi aracılığıyla başvuru yapmış ve başvuru aşamasında fotoğrafı başvuru merkezi görevlisi tarafından çekilerek Merkezimiz kayıtlarına alınmış adaylar ile son 30 ay içerisinde herhangi bir nedenle bir başvuru merkezinden fotoğraf güncellemesi gerçekleştirmiş adayların Merkezimiz kayıtlarındaki fotoğrafı geçerli fotoğraftır.

Önce başvurularını yapacak ardından sınav ücretini yatıracak

ÖSYM'den üniversite başvurularında yenilik getirildi. Üniversiteye giriş sistemi başvurularında adaylar artık önce başvurularını yapacak ardından sınav ücretini yatıracak.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sürecinde daha önceki yıllarda üniversite adayları, önce sınav ücretini yatırıyor, ardından başvurularını tamamlıyordu. ÖSYM'nin "sınav ücretini yatırmış olmanın başvurunun tamamlandığı anlamına gelmediğine ilişkin uyarılarına" rağmen sayıları binleri bulan bir çok aday, başvurularını tamamlamadığı için mağdur oluyordu.

ÖSYM bu mağduriyetlerin önüne geçmek için bu yıl ÖSYS başvuru sürecinde yeniliğe gitti. Aday el rehberine göre, adaylar bu yıl Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için Ocak'ta bir başvuru merkezi veya sınav koordinatörlüğüne giderek kişisel bilgilerini ve sınava girmek istedikleri yer tercihlerini bildirecek.

Daha sonra başvuru ücretini Ocak'ta anlaşmalı bankalar aracılığıyla ya da (www.osym.gov.tr) adresindeki ödemeler sekmesinden yatırarak, başvurularını tamamlayacak. ÖSYS’ye başvuru yaptığı halde süresi içerisinde sınav ücretini yatırmayan adayların başvuruları, tamamlanmamış olacağından işleme alınmayacak.

Adayların, mağdur olmamaları için başvuru işlemlerini tamamlandıktan sonra Aday İşlemleri Sistemine girerek bilgilerinizi mutlaka kontrol etmesi gerekiyor. ÖSYM tarafından üniversiteye giriş sürecinde adayları bilgilendirmek amacıyla hazırlanan Aday El Rehberi'nde, sınav öncesinden sınava, sınav sonrasından sonuçların açıklanmasına kadar bir çok bilgi yer alıyor. Adaylar El Rehberine ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşabilecek.

YGS Sınavı Nedir?

Yükseköğretime Geçiş Sınavı ya da kısaca YGS, Türkiye'deki yükseköğretime geçiş sisteminin ilk sınavıdır. Yükseköğretim Kurumu tarafından 2010 yılından beri uygulanmaktadır.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel matematik ve fen Bilimleri olmak üzere 4 bölümden oluşur. Her bölümden 40 soru olmak üzere toplamda 160 soru sorulmaktadır. Sınav süresi, tek oturumda 160 dakikadan oluşmaktadır. lisans Yerleştirme Sınavı'na girmeye hak kazanabilmek için herhangi bir puan türünde 180 puanın geçilmesi gerekir.

Sınava giren adayın sınav sonuçları; YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6 olmak üzere 6 farklı puan olarak açıklanır.
AÖL ÖSYS Başvuru